Това, което всички търсят 1
Споделете в социалните мрежи

Време за четене 6 минути.

Спомените от бабината вълшебна тенджерка оживяват ……

Вкусен бульон, крехко месце, малко морков и пресен магданоз, за финал яйце и лъжица домашно мляко . Резултатът е неустоим аромат и топлина, която се разлива по цялото ти тяло…. обичаме супата, приготвена с домашно пиле, нали?

Връщаме ви във времето, когато пилето не идваше от магазина , а директно от селския двор.  

Да, баба гледаше пилетата си на двора, хранеше ги с чиста храна, сипваше им прясна вода, говореше им мило и ги прибираше само вечер. Ами ето я тайната – чиста храна и любов!

Сега добрите фермери смениха бабите, но са готови да предложат същото гастрономично преживяване, защото се отнасят отговорно и с внимание както към птиците, така и към хората.

Ето как се прави!

Като начало една от основните разлики – фермерите не бързат. Птиците се отглеждат средно между 60-80 дни. За сравнение в индустриалното производство цикълът е не по-дълъг от 35-40 дни. Цената на килограм фермерско пилешко е адекватна на високото качество. И обикновено за да получите съвсем прясно месо , ще трябва да положите малко усилие  за да поръчате и почакате  пилетата „кацнат” директно от фермата на вашата трапеза. Но това търпение си заслужава до последната минута!

Фермерските пилета живеят навън, сред природата, в естествена среда. Затова месото им е плътно, стегнато, приятно на цвят и мирис и при обработка запазва формата и обема си в значителна степен. Причината е, че „спортуващите” пилета развиват качествена мускулна маса. Затова и  кулинарната им обработка е по-специфична – изисква повечко време и майсторство.

Фермерските пилета се хранят със специално приготвена храна с цел правилен, постепенен и естествен растеж. Това е определящо за да имаме месо богато на полезни протеини, витамини и малко мазнини. Добрите фермерски практики често включват собствено производство на зърното – екологично чисто, подбрано , прецезирано като количество и състав за конкретната порода и нужди на птиците.

Много от вас сигурно помнят кръглите глинени съдове с дупки от които пилетатат на баба пиеха водичка. Така и фермерските пилета имат неограничено разположение на чиста вода без добавки! Не сте мислили за водопоя на птиците , а ние неслучайно акцентираме върху това. Повярвайте, има защо! Именно чрез водата в промишленото отглеждане се добавят множество химични субстанции.

Използването на  растежните хормони, както и масовото прилагане на антибиотици  са несъвместими с фермеските практики. Според  медицинските специалистите именно това е най-големия проблем за хората. Консумиране на така „обогатено” месо, влияе съвсем пряко на процесите в собствения ни организъм, това е вече доказано.

Както всяко живо същество, така и пилетата имат нужда от дневна светлина и достатъчно топлина. Слънцето и чистият въздух гарантират спокойно растящо „нестресирано” пиле – нещо ,което в големите птицеферми е трудно постижимо.

Мислете за всичко това, правейки избор.

Ценете бутиковите производства, но помнете, че крайностите са опасни ! Задължително   изисквайте сертификат от производителя или търговеца, които ви продава пилето. Свободното отглеждане не изключва ветиринарен контрол, както по отношение на отглеждането, така и  по отношение на непрекъснатата верига на съхранение. Рискът за здравето ви когато купувате продукция от производител без надлежни санитарни и търговски документи и на „ръка”, директно от личен автомобил, което не е единичен случай, е значителен.

Никой не може насилствено да ви продаде некачествена храна, това е ваш избор. Имено избор!  

Да бъдете внимателни и  добре информирани е важно за да предложите  на любимите си хора безопасно и първокачествено пилешко месо.

Приготвяйте тенджерата сега!

Разгледайте нашите предложения на www.babaivnuci.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *