За живота на пчелите 1
Споделете в социалните мрежи

Автор : Гергана Пенева

Пчелата има мозък с размери на семе от сусам.  Каква ли е тази неврологична тъкан , която така безпоглешно работи? Как една пчела има толкова много инстинкти? Как една пчела живее в пълна хармония със себе си , съзидава през целия си живот , бори се и има конкретна цел, а ние , хората – с много повече неврони и сложно организирано мозъчно вещество , често не успяваме да постигнем и час от това ,което една пчела прави за времето на своя кратък живот?

Историите за пчели започват отпреди 150 милиона години.

 Винаги съм твърдяла ,че в малките неща се крият големите истини, затова реших да навляза по дълбоко в света на пчелите. Разбрах , че макар и толкова малки,  те са големи – порастнали са в годините , еволюирали са до степен , която трудно асимилирам. Имат мисия , която следват неотлъчно . Осъзнах, че само свръхестествена сила може да промени техните възгледи, нрав и принципи, тяхната организация на живот. Почувствах се тъй малка, видях се сред едно пространство – голямо и свръхорганизирано.  Докоснах се до строен ред и до закономерности, за които продължавам да размишлявам и от които се опитвам да взема своята поука. Пожелавам си да изуча уроците на живота им, искам да вникна повече и по-дълбоко в него. Желая да разкажа и на вас онова, до което достигнах в търсенията си за живота на пчелите.

Първата най-стара приказка е разказана от Моисей, който акцентира на колективния инстинкт на пчелите. Пчелата е единственото насекомо, което произвежда храна за човека, а този факт я издига на върха на пирамидата на насекомите. За да разберем как пчелата прави мед  е необходимо първо да се запознаем с живота им. Те са подчертано колективни създания, живеят в пчелни семейства /кошер/, а много кошери съзадават пчелин.

Пчелата майка

 Във всеки кошер има по една майка, която е близо два пъти по-голяма от другите пчели. Тя изпълнява две основни функции в пчелното семейство : да крепи целостта му и да снася яйца. Обикновено сумарното тегло на ежедневно снесените яйца от една млада майка , надхвърля самото й тегло. А какво става когато тя започне да снася по-малко яйца ? Често бива убита от самите пчели работнички, защото започва да снася неоплодени , търтееви яйца. Понякога се налага пчеларят да придаде пчела майка , тогава пчелите я възприемат като мащеха , но я оставят да снесе малко яйчица и я убиват. После от нейните яйца пчелите започват да хранят някои вече излюпени ларви с маточно млечице, за да се сдобият със своя си майка.

Търтеите

Това  са мъжките пчели. Те се развиват от неоплодени яйца, отложени от пчелата майка. Затова търтеят няма баща – има майка и дядо. Те не извършват никакво друга работа , освен да участват в оплождането на майката. За да оплодят пчелата майка търтеите се бият помежду си в резултат на което най-силните достигат  до заветната цел, а загубилите битката – умират.   Участвалите  в оплождането на майката също загиват . Търтеите са временни членове на семейството – след оплождането пчелите ги гонят извън кошера. Те са изпълнили своята функция и поради факта ,че изяждат три пъти повече мед от пчела работничка , те вече не са нужни на семейството.

Пчелите работнички

Те са около 99 % в едно пчелно семейство.  Те са само женски пчели, развиват се за 21 дни от яйце до пчела, после за 18 дни започва техния вътрекошерен живот. Минавайки през различните етапи на своето развитие , те изпълняват различни длъжности. Войниците са пчели, които пазят кошера от враговете  – оси и стършели. Пазачите са тези, които пазят от нежелани гости и при опасност , дават сигнал на войниците да влязат в действие. Строителите са тези пчели, които строят вдосъчните пити. За изграждането на килийките се изисква истинско умение и сложни математически похвати. Восъкът е крехък материал, а медът – тежък. Причината медът да се задържа в килийките е доброто позициониране , сцепление и укрепване. Чистачките са тези , които почистват всяка килийка, полират с прополис и дезинфекцират. След като минат тези фази от своето развитие , пчелите излизат от кошера и започват да носят мед, ако сезонът позволява това. Живеят не повече от 21 дни ,за което време след неуморен труд една пчела произвежда около половин лъжичка мед.

За да събере един килограм мед едно пчелно семейство изминава в полет около 144 хиляди километра – еквивалент на обиколката на  Земята , умножено по три.

Всяко човешко семейство има своите навици. Същото важи и за пчелите . Всяко пчелно семейство  има своя специфична миризма, по която членовете му се разпознават. Пчелите си говорят, те общуват чрез своеобразни движения с различна траектория, наричани „пчелен танц”.  Чрез него те комуникират за различната паша и разстоянията до нея , сигнализират за опасност , плачат и тъжат ,когато загубят майка си . Чрез своя танц поддържат необходимата температура в кошера, през лятото – вентилират, през зимата – затоплят.  Обичат да живеят на тъмно. Зимата не чистят кошера , излизат само при крайна нужда, ако температурата е под 12 градуса, тогава не пият даже и вода.  През лятото те се трудят , в буквалния смисъл  на думата, до смърт.  Умират , кацнали на някой цвят, но никога в кошера. Отново инститкт ,който предизвиква размисли и дълбоки изводи. 

Разбирам, че животът на пчелите следва точни закономерности и правила, които никаква сила не е в състояние да промени. Чувството им за самосъхранение е силно изразено, но често рискуват себе си в името на своите пренцепи. Целта е да се хранят, а докто се хранят ,пчелите помагат на цялото човечество да съществуваме , тук на Земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *