Онлайн пазаруване за начинаещи 1
Споделете в социалните мрежи

Пазаруването на хранителни стоки онлайн е ежедневие за модерните хора.

Има ли причина вие да стоите далеч от това?  

Има ли нещо тревожно по този път и защо все още мислите, че това не е за вас?

Време е за промяна!

Няма да предъвкваме очевидните ползи от пазаруването в интернет свързани с пестене на време, оптимизирани разходи и доставка до врата – всичко това е така по дефиниция. Казано откровено целим да намалим съпротивите и да улесним преживяването ви когато опитате да си купите храна чрез компютъра или телефона си.

Пазаруване онлайн: Кой ?

По данни от проучване на НСИ за 2019 година 21% от онлайн потребителите в България  са купували стоки и услуги в интернет за лични цели.

Пазаруване онлайн : Къде ?

Активността на онлайн пазаруването сред запитаните потребители на възраст от 16-74 години  по статистически райони е повече от любопитна : невероятно но факт, златото е за Северозападен район  / Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен/ с 25,4 % , среброто е за Югозападен район / София, София област, Благоевград и Кюстендил/ с  24,3% и  най-после – бронзът за нашия си Североизточен район / Варна, Добрич, Силистра и Шумен/ с 22,7%.

Пазаруването онлайн : Какво ?

Спортните стоки и обувките са най-поръчваните онлайн стоки и услуги /76, 4 %/ . Следват ги стоките за дома / мебели, играчки/, хотелски резервации и туристически пакети, електронно оборудване, билети за различни събития, книги/списания/ вестници, лекарства, плащанията онлайн / включително за телекомуникационни услуги/, компютърен софтуер, филми и музика, електронни материали за обучение и на последно място софтуерни ъпгрейди /включително компютърни и видео игри/.

Къде са хранителните стоки в този ред?

Хранителните стоки са в група наречена „Храни, напитки и стоки за ежедневна употреба” и получават  4 място със САМО  16,9 % .

Следва да намалим тревогите и опасенията пред пазаруването на храни през мрежата , преодолявайки  най-честите клиентски съпротиви.

„Предпочитам да пазарувам лично, да видя продукта, от лоялност към магазините или просто по навик.”

Психологически погледнато пазаруването във физически магазин е трайно вкоренена нагласа, затвърден навик, свързан с получаване на  удоволствие, вид общуване, израз на социален статус ако щете. Директното присъствие в магазина дава усещането, че контролираме избора си по неподражаем начин и че вероятността да сгрешим е минимална предвид „око да види, ръка да пипне”.

За българина / и не само за него вероятно /, съществува известен  страх,че незнайно как онлайн  ще му продадат нещо което той не иска или не харесва – и това се отнася най-вече за храната!

При липса на директен достъп до стоката клиентът е недоверчив и мнителен, като това не винаги е за лошо. Той предпочита да не напуска зоната си на комфорт и се чувства по-защитен поглеждайки  действията си от страната на негативите /какво би изгубил/,  вместо от страна на позитивите /какво би спечелил/.

Онлайн „ магазинерите” знаят това. Всеки онлайн магазин за храна влага много креативна енергия в представянето не само на продуктите, но и на преки и косвени ползи и предимства. В името на привличането на клиенти се създават задълбочени  продуктови  описания, инвестира се в снимки на продуктите в различни ракурси, варианти без опаковка и в готов за консумация вид. Описва се  съдържанието на етикета – състав, хранителна и енергийна стойност, условията за съхранение. От значение за информираността на потребителите е и допълнителното  полезно съдържание като готварски съвети и рецепти, интересни факти и  блогове.

Нямам знания или умения (не знам как се използва уебсайт или употребата му е твърде сложна).

Всеки онлайн магазин се сблъсква с  клиентски опасения от типа „Как работи това?”.

Нормално е, всяко ново действие да е съпроводено с дискомфорт. Това не бива да ви тревожи. Всеки сайт задължително публикува такава информация – или в секция „Често задавани въпроси” или поставена директно в главното меню на съответния сайт с ясно послание, че следва обяснение. Когато изпълните всичко и натиснете бутон „Поръчване” на практика веднага системата изпраща на посочения от вас мейл съобщение с идентификационен номер. Браво, успяхте!

Да отбележим, че след първия успешен опит клиентът започва да се чувства по-спокоен и уверен. Придобива самочувствие, че може!  Чудесно е, че за следващите ви поръчки процесът на попълване става автоматизиран –  данните ви сами се появяват във формата за поръчка. Добра опция е да си направите потребителски профил / обичайно от секция „Моят профил”/. Това ви дава предимството първи да получавате бюлетин със специални търговски предложения – ценови и продуктови промоции, участие в игри, придобиване на карти и купони за намаление. Това автоматично ви превръща в много специален клиент, а вие ще намалите разходите си.   

Опасения относно сигурността или поверителността (напр. свързани с предоставянето на данни от кредитната карта или лични данни в интернет).

Едно от основните опасения е свързано със сигурността на личните данни в мрежата – имена, адреси, телефони, мейли,  данни за сметки и банкови карти. Тук можете да сте напълно спокойни – събираните лични данни са защитени със закон, който регламентира реда за ползването и съхранението им. Злоупотребата и изтичането на такава информация  са наказуеми  по закон за този, който го е допуснал. В България всички онлайн магазини имат надлежно описана и  регламентирана политика за съхранение на лични данни  и декларират пред контролиращите органи и потребителите си, че спазват защитните процедури.

Не притежавам разплащателна карта, позволяваща плащане по интернет.

Илюзията, че в  интернет се пазарува само с банкова карта и ако не разполагаш с такава не можеш да се възползваш от услугата, е съвсем неоснователна.  

Магазин „Баба и Внуци“ работи с плащане в брой при доставка на продуктите. Това е удобно от много гледни точки и запазва вашето право да контролирате коректното изпълнение на доставката.

Доставката на стоки, поръчани по интернет, е проблем (напр. отнема твърде много време, възникват логистични пречки).

Всеки интернет магазин  на достъпно място обявява срок за извършване на доставката. В случая с хранителните магазини, доставката се извършва обикновено в рамките на деня, следващ поръчката. Ако имате нужда от по-спешна доставка , можете да го обсъдите на посочениете телефони в  контактната форма.

Опасения относно връщането на стоки.

Ако поръчаната стока е повредена или не отговаря на вашите очаквания , тя лесно може да бъде върната още при доставката – не ви е нужно нито време , нито енергия за това. Неоспоримо е, защото сте в директен контакт с доставчика.

Допълнителни такси за доставка.

Цената на доставката е различна в различните онлайн магазини. Задължително е тя да е ясно формулирана на видно място . Например в нашия онлайн магазин „Баба и Внуци“ доставка в рамките на град Варна е безплатна до края на месец юни 2020 година. И това е обявено в секция ЧЗВ.

Приемете, че нелоялни търговски практики по отношение на натоварването с допълнителни такси са отживелица – интернет магазин се създава с много усилия и с идеята за дългосрочност. Вярвате ли ,че направилия сериозна инвестиция собственик на интернет магазин ще си позволи лукса да загуби дори един клиент?

Преди да поръчате добре е да се информирате относно районите на доставка за  избрания от вас  интернет магазин – това е особено важно по отношение на храните с цел запазване на тяхната свежест и качество.   

И за финал един добър съвет : често сме склонни да следваме поведението на хора на които имаме доверие. Полюбопитствате какво биха казали вашите приятели и близки за опита си с интернет пазаруването? Може би е време да ги последвате….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *